De vroedvrouw in de kijker
Thema: Bewust bevallen

De vroedvrouw in de kijker

DSCN4167

Daar sta je dan, met een positieve zwangerschapstest in je handen!Nadat je bekomen bent van dit wonderlijke nieuws, is de huisarts vaak de eerste die je ziet, en die je na een bloedafname zal
bevestigen dat er inderdaad een wondertje in je buik groeit. Naast het dromen van je baby en verzamelen van kleertjes, draagdoeken en ander handig spul, ga je ook bedenken hoe je je zwangerschap gaat laten opvolgen.

De natuur als het kan, de techniek als het moet.

Vaak beland je tijdens de zwangerschap makkelijk in een mallemolen van medisch-technische controles bij de gynaecoloog. Dat medisch-technische aspect is natuurlijk een niet te negeren onderdeel van de zwangerschap. Maar het is niet het énige onderdeel. Een zwangerschap is op alle vlakken van het leven van een vrouw zo’n ingrijpende gebeurtenis dat het onmogelijk gereduceerd kan worden tot alleen maar iets medisch. En dat is ook hoe vroedvrouwen een zwangerschap bekijken: naast de medische controles, is er ook veel aandacht voor de psychologische, emotionele en sociale aspecten van zwanger zijn, bevallen en van de kraamtijd.

zomer 018
De vroedvrouw zal het proces van een bewuste (en zo natuurlijk mogelijke) bevalling ondersteunen. Je wordt medisch zeer nauwkeurig opgevolgd, maar overbodige medicatie of overbodig technisch ingrijpen wordt vermeden. De vroedvrouw bewaakt zo dus het natuurlijke verloop van de zwangerschap, de bevalling en de kraamperiode vanuit de filosofie “De natuur als het kan, de
techniek als het moet”.

Om deze natuurlijke manier van ‘zwanger zijn’ te waarborgen, is er nood aan informatie. Door begeleiding vóór en tijdens de zwangerschap, word je je bewuster van je eigen mogelijkheden. Ook de vele keuzes die je zal moeten maken tijdens de zwangerschap of daarna, kunnen worden geplaatst en gesitueerd door de vroedvrouw. Zij heeft een volledig beeld van alle mogelijkheden en kan rustig met jou de voor- en nadelen afwegen. Zo kan ze je heel wat informatie geven rond keuzes als de plaats van de bevalling, het verloop van de arbeid, pijnbestrijding, baringshouding en plaats van de kraamtijd bijvoorbeeld. Daarnaast is de vroedvrouw ook een vertrouwenspersoon en een warm rustpunt, een zeer belangrijk gegeven tijdens deze heel bijzondere periode in je leven!

De vroedvrouw is ook een vertrouwenspersoon en een warm rustpunt, een zeer belangrijk gegeven tijdens deze heel bijzondere periode in je leven!

Je kan er dus voor kiezen om bij een normale zwangerschap je te laten opvolgen en begeleiden door een zelfstandige vroedvrouw. Hoe vaak je, naast de controles door je vroedvrouw, naar een gynaecoloog gaat, kan je bespreken met je vroedvrouw – misschien ga je enkel naar het ziekenhuis op 12 weken en 20 weken? (Bij een normale zwangerschap worden er 3 echo’s terugbetaald door het RIZIV, eentje in ieder trimester van de zwangerschap.)

  • Mama’s die zich lieten begeleiden door een vroedvrouw tijdens hun zwangerschap, vertellen het volgende:
    Mijn zelfstandige vroedvrouw is een vaste vertrouwenspersoon die zowel pre- als postnataal kan komen. Een bekend gezicht, iemand die je kent en vertrouwt.
  • Ze komt hier aan huis, heeft iets huiselijk/vertrouwd… ook naar de andere kindjes toe, ze kennen haar al goed en volgen de controle mee. Niet altijd dat “ziekenhuisachtige/medische”. (Sommige zelfstandige vroedvrouwen doen de/enkele controles aan huis, anderen doen dat in hun praktijk)
  • De vroedvrouw heeft toch andere invalshoek: stelt soms andere vragen aan mij (nog meer gericht op hoe ik mij voel, hoe het gaat thuis…) … iets meer “vrouw tot vrouw” ervaring dan “dokter tot patiënt”
  • Omdat ik met haar al een vertrouwensband had opgebouwd, had ik me voorgenomen om gewoon naar haar advies te luisteren (en niet naar alle tegenstrijdige en goedbedoelde adviezen). En dat gaf me altijd veel rust.
  • Het is aangenamer, meer tijd voor het menselijke, het gevoel, de kwaaltjes. Puur praktisch is er ook meer tijd met een vroedvrouw dan met een gyn. Dat alleen als is fantastisch. Je voelt je geen nummer zoals in het ziekenhuis.
    IMG_0070
  • Je kent je vv al, als achteraf iets niet loopt zoals gepland dan kan je dezelfde vv bellen voor ondersteuning (drempelverlaging).
  • De verschillende manieren van bevallen worden bekeken (ziekenhuis, poliklinisch, thuis,) met elk z’n voor- en nadelen.
  • Vroedvrouwen kijken in mijn ervaring verder dan enkele het zwangere lichaam en het zich ontwikkelende kindje. Ze kijken naar je als persoon, als vrouw, als toekomstige moeder, op alle mogelijk vlakken. Lichamelijk, emotioneel, mentaal, spiritueel. Ook het kindje wordt niet enkel als een “hoopje cellen” bekeken dat correct moet groeien. Je kindje maakt deel van je uit, heeft zijn eigen beleving en gevoelens, en ook daar is aandacht voor.
  • Als ik ongerust was over iets, kon ik haar steeds bellen, dag en nacht. Ze was mijn aanspreekpunt van alle kleine (maar wel belangrijke) dingen. Dingen die ik niet aan mijn gynaecoloog wou vragen, omdat ze zo onbenullig leken.
  • Je bouwt een band op met een of twee vroedvrouwen, die je dan ook veel beter kennen en veel beter kunnen inspelen op je noden.
  • Een vroedvrouw maakt tijd voor je en beantwoordt al je vragen (en kan vaak zelfs anticiperen op je vragen, in mijn geval toch). Ze gaat ook samen met jou op zoek naar een oplossing voor eventuele problemen, kijkt veel verder dan enkel het puur medische.
  • Ik vond het ook heel fijn dat ik thuis in mijn eigen omgeving kon bevallen, dat ik wist dat de vroedvrouw mijn wensen tijdens de bevalling zou respecteren, dat er niet onnodig medisch ingegrepen zou worden. En dat ik na de bevalling met baby in mijn eigen bed kon kruipen, mijn eigen badkamer, eigen keuken, …
  • Na de bevalling werden baby en ikzelf ook prima opgevolgd, thuis in onze vertrouwde omgeving. Ook na de eerste kraamweek belden we nog regelmatig voor informatie en advies, wat je niet zo maar even met een gyn zou doen.

Overtuigd, of benieuwd?

Nog meer info is te vinden op de website van de Vlaamse vroedvrouwen!
Hier vind je een vroedvrouw. In deze database kan je zoeken naar een vroedvrouw in je buurt. Na je zoekopdracht zal je zien dat sommige vroedvrouwen dit logo hebben: 

Untitled-1

Dit is het good practice logo. Deze vroedvrouwen engageren zich om kwaliteitsvolle zorg te bieden. Wat dat inhoudt lees je hier.
Bron: Vroedvrouwen.be

Gerelateerde berichten

Ontvang je graag onze nieuwsbrief boordevol artikels nuttige links en info? Schrijf je dan hier in. Onze nieuwsbrief wordt maximaal 2 keer per maand uitgestuurd.