Welke drager zal ik kiezen?
Thema: Dragen

Welke drager zal ik kiezen?

IMG_1568

Ouder-kind-nabijheid is een belangrijke pijler van natuurlijk ouderschap. Om op een makkelijke manier aan de behoefte van je kindje te voldoen kan je samen gaan dragen. Doe je dit op een ergonomische manier dan is dit zowel voor jezelf als voor je kindje comfortabel, handig en een boost voor de veilige hechting.

Voor wie graag een drager wil aanschaffen zetten we hier de grote lijnen even uit. Je vindt uitgebreide, persoonlijke informatie bij onze collega’s van de Draagconsulenten Vlaanderen vzw. Zij kunnen je ook verder helpen bij het leren gebruiken van een draagdoek of drager.

Rekbare doek

IMG_1567

De meest courante lange knoopdoek die je in babywinkels vindt isde rekbare doek (voor velen beter gekend als de Tricot Slen van Babylonia).  Dit zijn aangename doeken om een jonge baby mee op de buik te dragen. In de zomer kan het wel te warm zijn. Het is een toffe beginnersdoek, maar je kan er niet zo erg lang mee dragen omdat zwaardere kindjes sneller gaan doorhangen. Van de rekbare doeken wordt vaak gezegd dat ze erg veelzijdig zijn. Dat klopt ook als je hem gaat gebruiken als verversmatje of dekentje. Wat draagposities betreft echter is hij beperkt. Vanaf dag 0 kan je je kindje er rechtop mee dragen met zijn buikje tegen jouw buik.

De voetjes van je kindje kunnen in de doek of uit de doek. Verder heb je echter niet zo erg veel mogelijkheden want liggend dragen wordt afgeraden omwille van verstikkingsgevaar. Rugdragen is niet veilig omdat kindjes kunnen vallen. Ook dragen met het gezichtje van je kindje naar buiten kan niet ergonomisch. Laat die beperkingen je echter niet tegenhouden want het blijft een zachte en gebruiksvriendelijke drager om je kindje in kikkerhouding op je buik te dragen.

Geweven doek

Geweven knoopdoeken zijn er in allerlei maten, kleuren, stofjes, … Het grote voordeel is dat je deze erg lang kan gebruiken. Kindjes kunnen er in gedragen worden van babytijd tot ver in de kleutertijd zo je dat zou willen. Het blijft zowel voor kind als voor drager comfortabel. Geweven knoopdoeken kunnen onderverdeeld worden naar lengte (standaard van ongeveer 2m70 tot 5m70 lang) zoals wij deden voor onze doekentrolley maar het loont ook om te kijken naar de andere eigenschappen die een doek kan hebben: Is je budget beperkt dan kom je al heel ver met een Belgische Keppeke of een Babylonia Sling. Is je budget daarentegen onbeperkt dan kan je beginnen dromen van een custommade – handgeweven doekje! Voor elk budget is er een doek te vinden. Courante merken: Didymos, Storchenwiege, Calin Blue, Babylonia, Girasol, Keppeke,

IMG_1569
Hoppediz. Er zijn verschillende materialen waarin draagdoeken gemaakt worden. De zachtheid, dikte, warmte, draagkracht, … van je doek hangen hier natuurlijk van af. Bij gebruik worden de meeste doeken ook nog zachter. Informeren voor je koopt is handig maar ook niet zaligmakend want het verschil tussen twee doeken in exact dezelfde blend mag er ook zijn! De bekendste blends zijn deze met enkel katoen, met wol, met bamboe, met hennep, met linnen, met zijde, met Tussah zijde en met vlas. In onze doekentrolley zitten een paar doekstukjes om de bekendste blends even te laten voelen. Wil je je kindje ’s winters erg warm houden of zoek je net een luchtige zomeroplossing? Gypsymama kwam bij de forumgebruikers naar voren als DE zomerdoek. Doeken met wol doen het dan weer goed in de winter. Storchenwiege doeken staan gekend als vierseizoenen-doekjes maar eigenlijk kijk je vooral naar wat je zélf zoekt in een doek.

Voorgevormde dragers

In de categorie voorgevormde dragers zitten zowel geweven doeken met ringen als dragers om te knopen, te gespen of te klikken. Wat hen typeert is dat je ze maar één keer hoeft af te stellen en daarna vaak snel kan aandoen. Partners, grootouders, de babysit, … omdat het maar een paar knopen, klikken of gespen zijn die je moet sluiten is iedereen er snel mee weg.

IMG_1566

Dragers met gespen die vooral bekend zijn in Vlaanderen zijn de Ergo Baby Carrier, Manduca, Tula, Patapum, Rose and Rebellion, Wompat, Boba en Marsupi. Tegenwoordig zijn ze te vinden in zeer diverse prints, voor ieder wat wils. Onderling verschil tussen deze dragers zit ‘m vooral in de lengte en breedte van het lijfje wat de gebruiksduur bepaalt. Heb je een klein kindje om te dragen of een groot, laat dit dan de bepalende factor zijn in je keuze. Let op, er bestaan ook dragers die niet ergonomisch zijn omdat je kindje geen kikvorshouding kan aannemen, maar aan het kruis opgehangen wordt zoals aan een parachute. Deze dragers hebben vaak ook een hard lijfje waardoor de natuurlijke kromming van het babylijfje niet volledig gevolgd kan worden. Comfort voor de dragende volwassene is ook niet onbelangrijk. Niet ergonomische dragers zijn vaak iets meer rigide bij het dragen en doen snel pijn maar ook ergonomische dragers hebben elk hun kleine verschillen waardoor de ene al makkelijker kan aanvoelen als de andere.

De tweede grote categorie zijn de mei tai’s, voorgevormde dragers meestal om te knopen en een enkele uitzondering met ringen. Deze hebben ook een rechthoekig lijfje, een band voor onder de benen en twee voor over de schouders van de drager. Je kan met voorgenoemde dragers zowel buik-als rugdragen.

img_0939
Tot slot kan je ook een ringsling overwegen. Dat is een korte geweven doek die je niet knoopt, maar op maat zet door de doek door twee ringen te schuiven. Goed voor buik- en heupdragen, iets minder handig voor op de rug. Zoals alle vermelde dragers, kan je prima borstvoeding geven in een ringsling. Deze heeft echter een streepje voor omdat je je kindje erg makkelijk kan positioneren om aan te leggen en achteraf het kindje makkelijk weer op ergonomische draaghoogte kan krijgen zonder al te grote kunstgrepen toe te moeten passen. Veel ouders geven bovendien ook aan dat een ringsling de ideale ‘autodoek’ is: snel even naar de winkel? kindje uit je autostoel in de doek, aanspannen en je bent vertrokken. Zie je door het bos de bomen niet meer? Kom gerust eens voelen en testen op een MamaMeet of vraag een draagconsulente om advies.

Meer info: Draagconsulenten Vlaanderen

 

logomp
IMG_1161

kudzu

4 T UMAX Power Look 2000 V2.1 [6]
 
20101010_doekjes_adv2
 
debabykangoeroe

Gerelateerde berichten

Ontvang je graag onze nieuwsbrief boordevol artikels nuttige links en info? Schrijf je dan hier in. Onze nieuwsbrief wordt maximaal 2 keer per maand uitgestuurd.